Saturday, June 18, 2011

Mathematical formula for the perfect cup of tea


Given how many times boffins have attempted to calculate the formula behind the perfect cup of tea, you'd think they'd already cured cancer.


And now they're at it again with a team from the University of Northumbria this time claiming to have unlocked the secrets of the perfect cuppa.

After 180 hours of research and 285 cups of tea, the boffins say they deduced tea is best drunk six minutes after two minutes of brewing and adding 10ml of milk.

However, we realised the study was rubbish (or that we were tea snobs) after reading that they said a teabag should be used, rather then loose tea. The formula is: TB + (H2O at 100C) 2mins BT + C (10ml) 6mins BT = PC (at 60C). TB equals tea bag, H20 water, BT brewing time, C milk and PC perfect cuppa.

The obviously very serious researchers also claim that a cup of tea only has a shelf life of 17 minutes 30 seconds after which it it should not be drunk.

Research leader Ian Brown said: "When enjoying a cup of tea, our palette requires a balance between bitterness and sweetness.

"Milk quantities and brewing time were key factors studied."

 

فرمول ریاضی یک فنجان چای مطبوع

TB+ (H2O) 2mins BT+ C(10 ml) 6 mins BT= PC(OT 60°c

توضیح علائم اختصاری

TB یک چای کیسه ای
BT زمان دم کردن/ در این فرمول دو دقیقه
H2O آب
C شیر/ در این فرمول 10 میلی لیتر
PC یک فنجان چای مطبوع
OT دمای مناسب برای نوشیدن چای/ در این فرمول 60 درجه سانتیگراد

این دانشمندان به منظور تائید فرمول ریاضی خود، به مدت 180 ساعت در آزمایشگاه متدهای مختلف دم کردن چای را امتحان کردند و سپس از گروهی از داوطلبان خواستند که در مجموع 285 فنجان چای را بنوشند

این دانشمندان در این خصوص توضیح دادند: "داوطلبان زمانی از یک فنجان چای لذت بردند که ما توانستیم تعادل میان تلخی و شیرینی را برقرار کنیم. یافته های ما نشان داد که 10 میلی لیتر شیر قادر است تعادل طبیعی میان تلخی و یک شیرینی ملایم را به وجود آورد. دمای مناسب برای نوشیدن 60 درجه سانتیگراد است. برای رسیدن به این دما باید 6 دقیقه از زمانی که چای با شیر در فنجان ریخته می شود گذشته باشد، اما این دما در مورد چای بدون شیر 8 دقیقه یعنی دو دقیقه دیرتر است

این محققان افزودند: "6 دقیقه زمان انتظار برای رسیدن به دمای 60 درجه می تواند از خطر سوختن دهان با چای جوش جلوگیری کند و به ما اجازه دهد که از مزه و عطر چای نهایت لذت را ببریم

تحقیقات نشان می دهد که انگلیسیها در هر روز 165 میلیون فنجان چای می نوشند که این میزان برابر با 60.2 میلیارد فنجان در سال است

No comments:

Post a Comment