فاطمه بحرینی مشهور به «رزا منتظمی» در سال 1301 زاده شد. رزا خود نقل کرده بود که خیلی زود آشپزی را شروع کرده و به سبب علاقه زیاد از سال ۱۳۳۷ در تهران کلاس آشپزی و شیرینیپزی داشته است و هزاران نفر در کلاسهای او شرکت میکردند
او تجربیات خود را در همین زمینه در نخستین نسخه کتاب «هنر آشپزی» در سال ۱۳۴۳ با ششصد دستور غذایی منتشر ساخت که نوشتن این کتاب به گفته خودش بیش از دو سال طول کشید این کتاب در زمان حیات نویسنده بیش از پنجاه بار تجدید چاپ شده است و هر سال که چاپ میشد او به آن غذاهای جدید اضافه میکرد به طوری که چاپ چهل و یکم «هنر آشپزی» در دو جلد منتشر شده و بیش از ۱۷۰۰ غذای ایرانی و فرنگی را شامل میشود
کتاب هنر آشپزی رزا منتظمی در چند دهه اخیر در منزل بیشتر ایرانیها یافت میشود و از هدایای معمول به زوجهای جوان میباشد. گفته شده این کتاب در سالهای جنگ هشت ساله ایران و عراق و دوران کمبود کاغذ و مشکلات چاپ در ایران، برای جلوگیری از فروش در بازار سیاه با «دفترچه بسیج اقتصادی» فروخته میشد و در هنگام خرید کتاب در داخل این دفترچهها مهری زده میشد تا نشان دهنده آن باشد که خریدار سهمیه «هنر آشپزی» را با این دفترچه دریافت کرده است
کتاب «هنر آشپزی» رزا یکی از پرفروشترین کتابهای ایران است که تاکنون بیش از یک میلیون نسخه از آن در مواردی حتا بدون اطلاع نویسنده آن منتشر و فروخته شده است. انتشار و فروش این کتاب منبع اصلی درآمد خانم منتظمی طی پنجاه سال اخیر زندگی او بوده است. کلاسهای آشپزی رزا تا پیش از انقلاب اسلامی برگزار میشد اما پس از آن خانم منتظمی فقط از راه فروش کتاب و راهنمایی علاقهمندان آشپزی، به آموزش میپرداخت
گفت و گویی که چند سال قبل خبرگزاری میراث فرهنگی ایران از خانمدمنتظمی منتشر کرده بود، او از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دلیل ندادن کاغذ برای انتشار این کتاب انتقاد کرده بود. او گفته بود هر ساله بیست هزار نسخه از این کتاب چاپ می کرده اما چند سالی است که به دلیل قطع حمایت وزارت ارشاد فقط پنج هزار نسخه از آن را توانسته منتشر کند
متنوعی درباره هنر آشپزی و شیرینی پزی منتشر شده است اما به گفته دست اندرکاران صنعت نشر هیچ یک به مانند کتاب «هنر آشپزی» رزا منتظمی با استقبال طبقات مختلف مردم رو به رو نشد
Terrific post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this
ReplyDeletetopic? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit
more. Thanks!